A biokémia az élő szervezetek vegyi összetételét és a bennük lejátszódó vegyi folyamatokat vizsgáló tudomány. Az utóbbiak közül a növénytermesztőket az élelmiszerek eltarthatósága szempontjából különösen az érés, a nyugalmi állapot, a csírázás stb. érdekli, amelyek alapjai különböző kémiai reakciók. Ha ezeket megismerjük, akkor igényeinknek megfelelően tudjuk irányítani vagy legalábbis befolyásolni a folyamatokat. Így válik lehetővé például az alma öregedésének késleltetése vagy a burgonyagumó csírázásának meggátlása a tárolás alatt.
Metlickij szovjet biokémikus a könyv összeállítása során hatalmas szakirodalmat tekintett át, de a mű gerincét azoknak a vizsgálatoknak az eredményei képezik, amelyeket kutatóintézetek és főiskolák segítségével végzett. Írásának célja, hogy a kórszerű biokémia legújabb eredményeivel megismerkedhessenek a termesztő szakemberek, valamint a feldolgozó ipar technológusai. Könyvével a gyümölcsök és a zöldségfélék fiziológiai funkcióinak tanulmányozásán túl néhány, gyakorlati kérdés megoldásához is hozzásegíti olvasóit.
Az érdekességek mellett a könyv természetesen tartalmazza a megértéséhez nélkülözhetetlen alapismereteket is. Ezek közé tartozik a növényi sejt - általános felépítésének ismertetése, néhány szó az enzimekről, fehérjékről, vitaminokról stb.
Mindazok számára ajánljuk a könyvet, akik gyümölcsök, zöldségfélék tárolásával, feldolgozásával a gyakorlatban foglalkoznak. Nemcsak mindennapi munkájukban lehet segítségükre ez az anyag, de esetleg új kutatásokra, új próbálkozásokra is serkent.
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Biológia kategória termékei
Lev Vlagyimirovics Metlickij: A gyümölcsök és zöldségfélék biokémiája
Kiadás:
Budapest, 1975
Kiadó:
Kategóriák:
Biológia Kémia Növénytermesztés
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
340 p.
Kötésmód:
karton
tartalom:
leírás:
Borítója viseltes.