Három kötetre tervezett egyetemi tankönyvünk elsőként kibocsátott második kötete, a „Technológia” négy évvel ezelőtt jelent meg. Az érdeklődés, amelyet ez a munka bel- és külföldi szakkörökben kiváltott, valamint az elmúlt négy esztendő egyetemi oktatási tapasztalata mutatta, hogy az élelmiszerek tudománya elméleti és gyakorlati ismereteinek tankönyvszerű összefoglalása helyes és időszerű kezdeményezés.
A technológiai rész elsőkénti kibocsátását nemcsak az indokolta, hogy az egyetemi oktatásban erre volt legnagyobb szükség, és a gyakorlatban is ezt a részt lehetett legkönnyebben hasznosítani, hanem az is, hogy az, élelmiszerek tudományának alapelvei ebben az időszakban óriási fejlődésen mentek keresztül, ezért munkánk összeállításánál a fejlődés legfontosabb eredményeit is tekintetbe kellett vennünk. Nyomatékosan és ismételten le kell azonban szögeznünk, hogy ez a fejlődés még korántsem befejezett, s bár egyes jelenségek magyarázatára a legkorszerűbb elméleteket ismertetjük, ezek további fejlődésére számítani lehet.
Az egész tárgyalt anyagban, de különösen a nyersanyagismeretben szem előtt tartottuk azt az elvet, hogy az élelmezési iparok fejlődése a mezőgazdasági termelés korszerű fejlődése nélkül elképzelhetetlen, ezért a jól képzett ipari szakemberek számára a modern agrotechnika legalábbis vázlatos ismerete nélkülözhetetlen.
Könyvünk első kötete – ugyanígy, mint a Technológia – több ismeretanyagot tartalmaz, mint az előadások tulajdonképpeni anyaga; ez különösen a szakosítás megszűnte után és a tapasztalatok alapján célszerűnek, sőt szükségesnek látszott azért, hogy egyrészt az egyetemi hallgatóság elmélyedtebb tanulását lehetővé tegyük, másrészt az ipar szakemberei számára továbbképzési lehetőséget biztosítsunk azáltal, hogy a korszerű ismereteket összefoglalva bocsátjuk rendelkezésükre.
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Biológia kategória termékei
Holló János, Telegdy Kováts László: Élelmezési iparok I-II. kötet Kémia, nyersanyagismeret; Technológia
Kiadás:
Budapest, 1952
Kiadó:
Kategóriák:
Biológia Tankönyv Mezőgazdaság általában Élelmiszeripar
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
767 p., 836 p.
Kötésmód:
félvászon
tartalom:
leírás:
A második kötet borítója elválik a könyvtesttől.