Biotechnológiai szempontból a növénytermesztés végül is nem több mint néhány tucat növényfaj életfolyamatainak hasznosítása a társadalom számára. Napjaink növénytermesztését, kertészeti és erdészeti termelését felfoghatjuk úgy is, hogy nem búzát, kukoricát, zöldséget, gyümölcsöt, fát stb., hanem cukrot, fehérjét, olajat, cellulózt, alkaloidokat stb. termelünk. A vegyi üzemek, melyek ezeket az anyagokat előállítják a növények, pontosabban a növényi sejtek. A termelőfolyamat pedig a növények anyagcseréje. A modern mezőgazdaság és az azt szolgáló tudományok az elmúlt évszázadok során igyekeztek a maximumot kihozni azokból a biológiai rendszerekből (szántóföldi, kertészeti, erdészeti fajok), melyeket a természet felkínált. Nem tették meg azonban azt a kicsi, de mégis óriási lépést, mely a növények képességeinek, tulajdonságainak mesterséges megváltoztatását jelentette volna. A molekuláris megközelítésre alapuló biotechnológia lehetővé teszi, hogy az élőszervezetek – jelen esetben a növények – sejtjeinek működését vezérlő genetikai programot mi emberek változtassuk meg, az emberiség (a gazdaság) igényeinek megfelelően. Ez az új biotechnológia és géntechnológia lényege, lehetősége és stratégiája. E területen a XX. század végéig elért eredményeket szintetizált formában mutatjuk be a könyvben. Célunk az volt, hogy a graduális és posztgraduális hallgatók, doktoranduszok, kutatók és a témával kapcsolatba kerülő szakemberek a könyvből megtudhassák mindazokat az ismereteket, melyek szükségesek lesznek ahhoz, hogy megfelelő választ adhassanak a XXI. század kihívásaira.
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Biológia kategória termékei
Dudits Dénes, Heszky László: Növényi biotechnológia és géntechnológia
Kiadás:
Budapest, 2000
Kiadó:
Kategóriák:
Biológia Növénytermesztés Mezőgazdaság általában Genetika
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
312 p
Méret:
20 x 29 cm
Kötésmód:
karton
ISBN:
9635026978