MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
A balatonfüred-csopaki borvidék története

: A balatonfüred-csopaki borvidék története

Kiadás:

Veszprém, 1990

Kiadó:

Veszprém Megyei Levéltár

Kategóriák:

Borászat-szőlészet Magyar történelem Balaton

Sorozat:

Veszprém Megyei Levéltár Kiadványai

Terjedelem:

593 p., mell.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9637229027

tartalom:

"Csopak hegység 1790. április 12-én tartott közgyűlésén a szőlőbirtokosok határozatot hoztak arról, hogy a legközelebbi országgyűlésen elöljáróik szorgalmazni fogják a tapolcai járásnak Veszprém vármegyéhez való csatolását. A szomszédos vármegyéhez való csatlakozást a saját vármegyéjük központjától való nagy távolsággal indokolták meg: „szörnyű nagy kárára van mind a nemességnek, mind az adózó szegénségnek, hogy ezen része a Nemes Vármegyének csak mind egy túró zsák, úgy csúszik a Balatony és Veszprém vármegye közé.”
A 18. század végére Zala vármegye perifériájává vált a Balaton-felvidék, s elhalványult az emléke annak, hova vármegye kialakulásakor még ezen a vidéken volta központ. A tapolcai járás keleti felében 1907 végén megszervezték a balatonfüredi járást, ami a szolgabírói hivatal felállítását jelentette. Önálló közigazgatási egység jött létre Balatonfüred központtal, amelyet 1945-ben Veszprém vármegyéhez csatoltak.
A terület már elveszítette a közigazgatási önállóságát, amikor 1959-ben a megszüntetett balatonfüredi járás területén a magyar szőlő- és bortermelés önálló egységeként létrejött a Balatonfüred–Csopaki kiemelkedő minőségi borvidék. A jelenleg érvényes rendelkezések szerint a borvidék területébe Balatonfüred városnak, Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatoncsicsó, Balatonudvari, Csopak, Dörgicse, Felsőőrs, Lovas, Monoszló, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Tihany, Vászoly és Zánka községeknek a szőlőkataszter szerinti I. és II. osztályú területei tartoznak. Az önállóság késői megszerzése nem mond ellent annak, hogy a szőlőművelés nagy múltra tekinthet vissza ezen a tájon. E könyv tárgya a Balatonfüred-Csopaki borvidék múltja és jelene."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!