"Földműves és művész, rabszolga és álmodozó, hedonista és mazochista, alkimista és könyvelő – a bortermelő ennyi minden egy személyben, és ez így van már az özönvíz óta.
Minél több ismeretre tettem szert a bor közelében e1töltött, örömteli negyedszázad során, annál inkább úgy éreztem, hogy ez a nedű a kezdetektől fogva talán minden más terméknél szorosabban fonódik össze az emberiség történetével. Vannak más dolgok is, amelyek eredete egészen a kőkorszakig nyúlik vissza – ilyen például a szövött kelme, a cserépáru és a kenyér – ám csupán a bort ruházták fel olyan szent jelentéstartalommal és gyógyító erővel, mintha önálló életet élne.
Miért olyan különleges a bor? Egyrészt azért, mert története – és így az emberiség története – során szinte mindvégig vigaszi és bátorságot lehetett menteni belőle: a bor volt az orvosság, a fertőtlenítőszer és a fáradt lélek felfrissítésénél, az egyetlen olyan eszköz, amely segített felülemelkedni a test és a lélek minden nyomorúságán. Ugyanakkor évezredeken át szinte az egyetlen luxuscikk volt, annak ellenére, hogy az értéke kiszámíthatatlan és folyton változó – nemhogy két szőlőskert termése, de még egy bor két évjárata sem egyforma minőségű."
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Hugh Johnson: A bor története
Fordító:
Kiadás:
Budapest, 2004
Kiadó:
Kategóriák:
Borászat-szőlészet Szakácskönyv, gasztronómia
Terjedelem:
255 p., ill.
Méret:
25 x 30 cm
Kötésmód:
egészvászon
ISBN:
9635300433