MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
A magyar pálinka

: A magyar pálinka

Kiadás:

Budapest, 1998

Kiadó:

Aula Kiadó

Kategóriák:

Borászat-szőlészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

167 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639078832

tartalom:

"A magyar pálinka című kötet röviden bemutatja a világ és Magyarország jellemző égetett szeszes italait. A nyelvemlékeknek és más írott forrásoknak, valamint a szeszes lepárlás ipartörténeti emlékeinek köszönhetően rekonstruálható a magyar pálinka története. Itt található meg a magyar pálinkafőzés történetének és jelenének legalaposabb bemutatása: a lepárlás "sernevelő-házakban" való megjelenésétől az égettboros céheken át a szesz- és likőrgyárakig, illetve a mai főzés helyszínei: a helyi főzdéktől a különböző zugfőzdékig ("kukta-típus", dunántúli "lavór-típus", vándorüst, alföldi zugfőzés). Részletesen foglalkozik a kötet a pálinka alapanyagával, a szeszfőzés szokásaival (Szent Mihálytól Szent Györgyig a pálinkafőzdében), valamint a pálinkához kapcsolódó folklórral (a fogyasztás mindennapi és jeles napi alkalmai, butellafeliratok, szólások, anekdoták, jóslások, hiedelmek, gyógyítások). A krampampulitól, a rozsólistól, a potyapálinkától a tojás- vagy kenyérpróbáig sok apró, eddig le nem írt néprajzi csemegével ismerkedhet meg az olvasó. A szerző árnyaltan bemutatja a "pálinkázó magyar" képét: kiemelve, hogy a pálinkafőzés értékmentés és értéktermelés; sok, korábbi boros szokás vált pálinkássá, vagyis az égetett szeszek aránya nő; valamint azt, hogy bár nincsenek a népéletben absztinens hagyományok, de az alkoholizálást mindig is elítélték. Balázs Géza (1959) a néprajzi és népnyelvi történeti, valamint jelenkutatás oknyomozó módszerével mutatja be anyagát. A szerző nyelvész és néprajzkutató az ELTE Bölcsészettudományi Karának oktatója."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!