"Ami a franciáknak és az egész világnak évszázadok óta Champagne, arra a magyarok a gróf Széchenyi István alkotta pezsgő szót használják. A palackból gyöngyöző buborékokkal gyorsan, szisszenő hanggal kiáramló italnak pezsgő szóval kifejezése igazán jól érzékelteti a pezsgést, a lüktető gyorsaságot – az életerőt kifejező pezsgés, pezsdítő szavaink hangulatával rokonítható pozitív érzetet kelti.
Az idők során az ünnepekkel, a meghitt vagy éppen megható pillanatokkal, a vidámsággal egyaránt összekapcsolódott és a mai napig meghatározó szimbólumot is jelent ez az ital. Nem képzelhető el sem állami fogadás, sem üzleti vacsora, sem jelentősebb családi ünnep, na és persze újévi köszöntés a pezsgővel való koccintás nélkül. Már nem csupán a luxus kifejezője, de ünnepélyességének varázsa máig érvényesül.
A franciák a 17. századtól, Dom Pérignontól számítják Champagne-uk megszületését, és innentől kezdve italukkal az egész világot meghódították. Pezsgőtörténeti tény, hogy Magyarországon történelmi mércével számítva nem jelentős idővel később szintén megkezdődött a champagne-i módszerrel készített italok gyártása. Pezsgőgyártásunk termékei a 19. század közepétől és főleg annak befejező szakaszától kezdődően mindmáig világszerte ismertek és jól fogadottak."
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Niszkács Miklós: A pezsgő. Sparkling Wines
Kiadás:
Budapest, 2004
Kiadó:
Kategóriák:
Borászat-szőlészet Szakácskönyv, gasztronómia
Terjedelem:
180 p.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9638635363