A borászatot legfelső szinten oktató szerzői gárda kitűnő munkát végzett. Mindent összegyűjtött a borról: históriát; a mai borászati üzem tervezését és berendezését; a szőlő feldolgozását; az erjedés kémiáját; a bor kezelését, tárolását és vizsgálatát; a borkülönlegességek és pezsgők készítését; a bor kereskedelmét és a bor bírálatát. Tulajdonképpen a mű hasonló címmel - tíz éven belül - harmadszor jelenik meg. Az előző kiadásokkal csak címében és néhány fejezetében azonos; ezek adják a szakma alapvető elméletét. Azonban a borászat is - mint minden fejlődő termel ágazat - az utóbbi időben szinte minden részfolyamatában gyorsan és sokat változott! Más lett a borízlés, más fajtájú szőlőket telepítettek. Ebből az is következik, hogy a ma borász szakembere új módon, korszerű gépekkel, magas szintű kémiai tudással képes csak az előtte álló feladatokat megoldani. A legfontosabb ezek közül is: mindig, minden körülmény és adottság mellett - a címkén feltüntetett minőségű és fajtára jellemző bortípust "forgalmazni", mert a fogyasztók keresik a már egyszer kipróbált és megkedvelt jó bort, s észreveszik, ha nem azt kapják! A könyv alapvetően egyetemi szintű tan- és kézikönyv, de a témával ismerkedő, kevésbé képzett szakember is jól hasznosíthatja.
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Kádár Gyula: Borászat
Kiadás:
Budapest, 1973
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
549 p.
Kötésmód:
nyl