"A borkészítés technológiája az utóbbi évtizedekben világszerte nagymértékben átalakult. A leglényegesebb változás oka az, hogy a kisüzemi szőlőfeldolgozást a gépesített, sok esetben automatizált nagyüzemi feldolgozás váltja fel. Ennek során üzemenként igen nagy mennyiségű szőlőt használnak fel, ami észrevehetően kihat a technológia egyes fázisaira is.
A nagyüzemi szőlőfeldolgozás lehetővé teszi a borkészítés céltudatos irányítását. A borok minőségét, kezelhetőségét, fejlődésének irányát és stabilitását a szőlő fajtája, minősége és azzal együtt a szőlőfeldolgozás módja szabja meg.
Az új ízlésnek megfelelő, friss, illatos, szép színű borokkal, valamint a borok korai stabilitásával szemben támasztott és mindinkább fokozózó követelményeknek csak korszerű technológia alkalmazásával lehet eleget tenni. Ehhez pedig korszerűen berendezett üzemek és jól képzett szakemberek szükségesek."
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Ásvány Ákos, Prehoda József: Korszerű borászati üzemek
Kiadás:
Budapest, 1964
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
169 p.
Kötésmód:
papír
tartalom:
leírás:
Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.