A mezőgazdaságban az eredményes termelés egyik legfontosabb tényezője a fajta. Így van ez a szőlőtermesztésben is, ahol szerepe több szempontból sajátos. A szántó növénytermesztésben s az állati termékek előállítása során általában "személytelenné" válnak a fajta mennyiségi és minőségi mutatói. A kenyér, az étolaj, a cukor, a hús, a tej, a tojás stb. esetében a növény- vagy állatfajtát a fogyasztó nem vagy csak kivételesen ismeri. A mélyhűtött vagy feldolgozott gyümölcs- és zöldségféléken nem szerepel a fajta neve. A fogyasztó ezzel legfeljebb a friss gyümölcs és zöldség értékesítésekor találkozik. A szőlőfajta elnevezése mind a friss, mind a feldolgozott terméket - előállításától kezdve annak fogyasztásáig - végigkíséri vagy -kísérheti. Az igényes vevő az alkalomtól függően nem bort, hanem "meghatározott fajtából készített bort" vásárol.
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Csepregi Pál, Zilai János: Szőlőfajta-ismeret és -használat
Kiadás:
Budapest, 1988
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
506 p., ill.
Kötésmód:
egészvászon
ISBN:
9632326636
tartalom:
leírás:
Dohszagú!