FÖLDRAJZ / Budapest kategória termékei
Források Budapest múltjából I. Források Buda, Pest és Óbuda történetéhez 1686-1873

Források Budapest múltjából I. Források Buda, Pest és Óbuda történetéhez 1686-1873

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1971

Kiadó:

Budapest Főváros Levéltára

Kategóriák:

Budapest Helytörténet Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Budapest Főváros Levéltára Forráskiadványai

Terjedelem:

331 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Budapest Főváros Levéltára négy kötetben teszi közzé az egykori Pest, Buda és Óbuda, majd az egyesített Budapest történetének válogatott dokumentumait a török elnyomás aló történt felszabadulástól Nagy-Budapest megszületéséig. A források válogatásakor a szerkesztők arra törekedtek, hogy azok ne csak a főváros történetének legfontosabb eseményeit és mozzanatait illusztrálják, hanem egyben érzékeltessék az olvasóval a korabeli város mindennapi életét is. Elsősorban a főváros múltja, története iránt érdeklődők egyre növekvő táborának ismereteit kívánták gyarapítani és elmélyíteni, de a kötetben közölt, eddig túlnyomórészt kiadatlan, vagy nehezen hozzáférhető dokumentumok a történészek és más szakemberek érdeklődésére is számot tarthatnak. A forrásgyűjtemény 1. kötete Budapest történetének Buda 1686. évi visszafoglalásától Buda, Pest, Óbuda 1873. évi egyesítéséig terjedő, csaknem két évszázadát mutatja be. E korszakban fő--Városunk története tulajdonképpen három város történetéből ötvöződött össze, hiszen Budapest 1873-ban három önálló település: Buda főváros, Pest város és Óbuda mezőváros egyesüléséből jött létre. A kötet - szerepüknek és fontosságuknak megfelelően - mindhárom város fejlődéséről számot ad; az egykorú források tükrében bemutatja, hogyan váltak a török uralom alól felszabadult testvérvárosok romokban heverő, kiváltságaiktól és országos jelentőségüktől megfosztott, csekély népességű kis városokból az ország közigazgatási, gazdasági, politikai, szellemi központjává, valódi fővárosává."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!