FÖLDRAJZ / Budapest kategória termékei
Lakóhelyi szegregáció Budapesten

: Lakóhelyi szegregáció Budapesten

Kiadás:

Budapest, 2008

Kiadó:

Új Mandátum Könyvkiadó

Kategóriák:

Budapest Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

190 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789639609976

tartalom:

"A piacgazdasági átmenet időszakában Budapesten felerősödött a lakóhelyi szegregáció. Felgyorsult a magasabb társadalmi státusúak kiköltözése a fővároson belüli, még üres zöldövezeti területekre, és megkezdődött tömeges kiáramlásuk a főváros környéki szuburbán térségek felé. A belső pesti slum állapota gyorsabban romlott, mint valaha. Felgyorsult a tartósan munkanélküli, tartósan kirekesztett, magas arányban cigány származású népesség beköltözése ezekbe az övezetekbe. Ezen folyamatok következtében Budapest egyre inkább két részre szakadt. A város azon részei, ahol a rendszerváltás nyertesei élnek, egyre inkább a magasabb státusú nyugat-európai városrészekhez kezdenek hasonlítani. Ezzel szemben, a posztkommunista átmenet vesztesei által lakott környékek egyre inkába harmadik világbeli slumokhoz válnak hasonlatossá. Napjainkban átalakulóban van a budapesti etnikai gettósodás mintája: a belső-pesti slumban kialakult nagy kiterjedésű etnikai gettó széttöredezik, és a nagyobb számú, kisebb méretű, területileg nem összefüggő, a korábbinál jóval homogénebb összetételű etnikai gettósodás válik jellemzővé a fővárosban. Ezzel párhuzamosan, részben a cigány és nem cigány tartósan kirekesztett népesség Budapestről való kiszorulásának következményeként nemcsak erősen megnövekedett a gettósodó településrészek és települések - elsősorban gettósodó aprófalvak - száma, hanem az ország egyes részein már egész gettósodó térségek alakulnak ki. Mindezek következtében a legszegényebb, legkirekesztettebb népesség térbeni elkülönülése többé már nem értelmezhető a fővároson belüli területi hátrányok vagy "város és vidéke" összefüggésében csak az egész településrendszeren belüli strukturális hátrányok kontextusában."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!