TERMÉSZETTUDOMÁNY / Csillagászat kategória termékei
M 45, azaz a Fiastyúk

: M 45, azaz a Fiastyúk

Kiadás:

Budapest, 1989

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Csillagászat

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Gondolat Zsebkönyvek

Terjedelem:

128 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Fiastyúk a Taurus csillagképben levő Pleiades csoport legismertebb népi neve. Egyéb elnevezése: Csirkéstyúk, Csibéstyúk, Kotlós, Kotlóstyúk, Fészkestik, Csirkéskotló, Fiascsillag, Hetes, Hetevény stb. Hét csillagból áll. Legrégibb adatunk (Schlagli Szójegyzék, 15. sz.) szerint Fias tik. Európa nagy részén hasonló neve van. Ma már elfelejtett a Fiastyúknak Szitás tyúk elnevezése. Ez igen elterjedt mind a finnugor, mind a török-tatár nyelvekben, hatása kimutatható a balti és a szláv nyelvekben is. Keletkezéséről eredetmagyarázó mondák szólnak, ezek egyben az elnevezést is magyarázzák. Biharban Sánta Katáról mesélték, hogy az égi búzamezőre vitte a kotlóst csibéivel, hogy az elszórt búzából megéljenek. Tréfás elképzelések élnek arról, hogy a Fiastyúk az üdvözültek, égi lakók számára vitetett fel az égbe, hogy paprikáscsirkét ehessenek. Dévai csángó adat szerint egy asszonyt, aki vasárnap szőtt ( tilalom), Isten úgy bűntette, hogy kotlóját kővé változtatta és az égre vitte. - Irod. Mándoki László: Two Asiatic Sideral Names (Popular Beliefs and Folklore Traditions in Siberia, Bp., 1968); Erdődi József: Uráli csillagnevek és mitológiai magyarázatuk (Bp., 1970)." Magyar Néprajzi Lexikon

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!