tartalom:
"Az Országos Mezőgazdasági Fajtakísérleti Intézet szerzői munkaközössége 18 gyümölcsfaj közel 600 fajtáját ismerteti e kötetben, a termesztési és piaci tulajdonságokra helyezve a hangsúlyt. A fontosabb fajták leírása egységes, a fajta származását, idényét és típusát, gyümölcsének és áruértékének, illetve hajtásrendszerének jellemzőit tartalmazza azonos sorrendben. A termesztési tulajdonságok is azonos elvek szerint találhatók meg. Csupán egymondatos a fajtahasználat célja szerinti ajánlás. A kevésbé fontos fajtákat röviden, a gyakorlati alkalmazás szempontjából a lényegre összpontosítva ismertetik. Különösen fontosak a reményteljes külföldi fajtákról és fajtajelöltekről szóló leírások. A fajtaleírások részletessége a faj jellegzetessége szerint változó. A világszerte elterjedt, nagyszámú pomológiai fajtával képviselt alma, körte, őszibarack esetében zömmel a "világfajtákra" támaszkodnak a szerzők. A bogyósok és különösen a héjasok esetében viszont kevesebbet ismertetnek, mivel a termelő is kevesebb "fajtaproblémával" találkozik. Részletes továbbá az olyan fajok ismertetése is, mint a cseresznye és a meggy, amelyek fajtautánpótlása élő, hazai nemesítés eredménye. Még kimerítőbb - néha kutatói igényű - ismertetés található a szilváról és a kajsziról, mert a fajtaválaszték kialakulása hazai kutatások alapján még folyik. A fajták - különösképpen a névváltozataik és idegen nyelvű változataik - közt való eligazodást a fajtanévmutató szolgálja. A fajtaleírásokban alkalmazott fogalmak, az egyébként ritkán használt szakkifejezések és idegen terminus technikusok jelentése a betűrend szerinti magyarázatos tárgymutatóban található meg."
Ár:
nincs raktáron, előjegyezhető