SPORT ÉS PASSZIÓ / Életmód kategória termékei
Három folyó között. A bodrogközi gazdálkodás alkalmazkodása a természeti viszonyokhoz a folyószabályozási munkák előtt és után (1840-1910)

: Három folyó között. A bodrogközi gazdálkodás alkalmazkodása a természeti viszonyokhoz a folyószabályozási munkák előtt és után (1840-1910)

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Életmód Szociográfia Néprajz Vízügy

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Néprajzi Tanulmányok

Terjedelem:

223 p., mell.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630576872

tartalom:

A könyv a nemzetközi szakirodalomban ökológiai antropológiának nevezett irányzat eszköztárával, vagyis társadalom- és természettudományi módszerek együttes használatával igyekszik nyomon követni a Kárpát-medence egyik alföldi jellegű kistája, a Bodrogköz gazdálkodásának és területhasznosításának átalakulását a folyószabályozási munkák hatására.A közel száz esztendő alatt lezajlott változást a szerző az ökológiai antropológia egyik alapvető kategóriájának, az alkalmazkodásnak a szemszögéből vizsgálja. A használt források és módszerek, valamint a Bodrogköz természeti környezetének leírása után a gazdálkodásnak a szabályozás előtti környezethez való alkalmazkodását jellemzi. A könyv gerincét alkotó részben bemutatja a bodrogköziek alkalmazkodási stratégiáit és taktikáit a gazdálkodás egyes ágazataiban (zsákmányolás, állattartás, földművelés). Ezután a folyószabályozást és annak a természeti környezetre gyakorolt hatását ismerteti. A könyvet a megváltozott környezethez való gazdasági, területhasznosítási és demográfiai alkalmazkodás leírása zárja.A szerző által alkalmazott módszer újdonságnak számít a magyar néprajztudományban. A hagyományos néprajzi, történeti feldolgozás mellett segítségül hívja a természettudomány módszereit is. A természeti környezetről és a területhasznosításról gyűjtött adatokat kartográfiai és statisztikai elemzés alá veti, és az eredményeket az adatok számítógépes feldolgozásával is összehasonlítja és kiegészíti. Ennek segítségével nemcsak a Bodrogköz terület-hasznosítása változásának általános vonásait vázolja fel, hanem e területen belül sajátos tulajdonságú kisebb régiókat is meghatároz.

leírás:

Térképmelléklettel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!