ANTIK-VARIA / Első kiadás kategória termékei

: Lélekbúvár. Szatira.

Kiadás:

Budapest, 1948

Kiadó:

Révai Irodalmi Intézet

Kategóriák:

Első kiadás Magyar irodalom Dráma

Terjedelem:

136 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

„Hogy Illyés Gyula színdarabot írt, már magábanvéve is szenzációja irodalmi életünknek. Hogy éppen vígjátékot, szatírát, sőt majdnem bohózatot, ez még jobban felcsigázza várakozásunkat. Mégpedig nem olyan darabot, amilyet a költőtől várnak, akinek ez az első műve színpadon – ahol a líra, a hangulat, a légkör pótolja a színpadszerűséget. Nem, ez vérbeli, Moliére-i komédia a javából. A vidéki földbirtokosasszonyt Pesten operálják. Az operáció sikerül, de utána Szmuk doktor, a lélekelemzés legújabb irányának, a szmukizmusnak megalapítója, a vidéki hölgy lelkét veszi kezelésbe. Dr. Szmuk asszisztensnőjével együtt falujába is elkíséri új betegét, állandó kezelésre. Itt az okoskodó, mindent nemi "komplexumokkal" magyarázó szmukizmus alapos összeütközésbe kerül a falu józan eszével. Végül is azonban a magyar falu egészséges ereje felülmarad: dr. Szmuk a szmukizmussal együtt szégyenszemre eltakarodik s a lelkes, parasztivadék elveszi a még romlatlan asszisztensnőt. A kegyetlenül mulatságos darabban azonban végül is Illyés Gyula, a költő sem tagadja meg magát: a szikrázó párbeszédek friss szójátékai, nyelvi zamata, humora rávall a magyar nyelv mai legnagyobb művészére. A „Lélekbúvár" mindenkép jelentős új állomása Illyés Gyula változatos, nagy művészetének.”

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!