TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Teremtő önvédelem. Az erdélyi magyar naivok és ábrázoló népi mesterek művészete

: Teremtő önvédelem. Az erdélyi magyar naivok és ábrázoló népi mesterek művészete

Kiadás:

Budapest, 1995

Kiadó:

Héttorony Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Néprajz Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

132 p., 9 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637855645

tartalom:

"Banner Zoltán erdélyi művészettörténész és művészeti író több évtizedes kutató és gyűjtőmunkáját összegzi ebben az égszerre derűs, groteszk, drámai, tudományos és költői képeskönyvben, melynek kézirata 1994-ben elnyerte a Magyar Könyv Alapítvány pályázatának fődíját. A naiv művészet témakörében - Magyarországon és Európában - e műfajban az utóbbi időben amúgy is ritkán megjelenő irodalomhoz szolgáltat felfedezés erejű példára a huszadik századi erdélyi magyar naiv művészet. Hiszen az egész világon főként festészete és részben szobrászata révén számon tartott naiv-laikus alkotótevékenység a magyar kultúrának ebben a legszínesebb régiójában, Erdélyben kiterjed a légkülönbözőbb nyersanyagokból dolgozó kézműves és háziipari mesterségek - szövés, varrás, fazekasság, kovácsmesterség, csipkeverés, gyékény- és raffiakötés stb. körére is. De kiemelkedően gazdag és kifejezésben rendkívül változatos az erdélyi népi szobrászat, amely a kisplasztikától a fejfaállításon keresztül a monumentális műfajokig a plasztikai ábrázolás valamennyi területén virágzik. Mindezt lenyűgöző erővel szemlélteti az a közel 100 színes és majdnem 200 fekete- fehér fotó, amely a naiv és népi alkotás, jövőjére is eredeti módon kitekintő szerző szövegét kíséri. Banner Zoltán látványos, szép könyvén át a centenáriumi ünnepségekre hozzánk érkező vagy hazalátgató olvasó-néző is közelről és mélyre pillanthat a magyarság jelenkori szellemi arculatába."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!