TÖRTÉNELEM / Felvidék kategória termékei
Szlovák nemzeti fejlődés - magyar nemzetiségi politika

: Szlovák nemzeti fejlődés - magyar nemzetiségi politika

Kiadás:

Pozsony, 1995

Kiadó:

Kalligram Könyv- és Lapkiadó Kft.

Kategóriák:

Felvidék Nemzetiségi kérdés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Mercurius Könyvek

Terjedelem:

340 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

8071490873

tartalom:

"Az osztrák-magyar kiegyezést követően a történeti Magyarország szlovák nemzetiségi régiójában a magyar kormányzat nemzetiségi politikája igyekezett az egységes magyar nemzetállam koreszméjének megfelelő nemzetiségi politikát folytatni. A szlovák többségű, illetve szlovákok által húsz százaléknál nagyobb arányban lakott felső-magyarországi vármegyékben az egymást követő magyar kormányok megpróbálták ellensúlyozni a szlovák nemzeti mozgalom emancipációs elképzeléseit, igyekeztek visszaszorítani etnoregionális alapozású autonómiatörekvéseit. A könyv elemzi a szlovák nemzeti fejlődés súlyponti kérdéseit, az állami és nemzeti integrációs folyamatok belső ellentéteit, a szlovák társadalom szerkezeti problémáit, az asszimilációs folyamatok következményeit és a szlovák régió kijelöletlenségéből adódó feszültségeket. A kormányzati nemzetiségpolitika felvidéki vonulatában külön hangsúllyal elemzi az asszimilatív célzatú magyar oktatási, közigazgatási és művelődéspolitika legfontosabb eseményeit, illetve ellentmondásait. Az utolsó fejezet a szlovákok 1918. évi különválásának előzményeit és lefolyását, illetve a szlovákkérdésnek a párizsi békekonferencián való megítélését tárgyalja."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!