MŰVÉSZET / Festészet kategória termékei
Balázs János élete és művészete

, : Balázs János élete és művészete

Kiadás:

Kaposvár, 1977

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Festészet Életrajz Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

64 p., 14 tbl.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Élt huszonkét évet és három hónapot. Fájdalmasan fiatalon halt meg ötven évvel ezelőtt, 1927. március 21-én. Egy évben temette Kaposvár két festő fiát, Rippl-Rónai Józsefet és Balázs Jánost. Rippl-Rónai megérte hatvanhatodik születésnapját, világhírt szerzett magának, megbecsülést hozott hazájának, szülővárosának. A másik festő, Balázs János még csak ígéret volt, akiből - Lyka Károly szavaival - egy új Munkácsy lehetett volna. Kivételes tehetsége, festői elhivatottsága még csak a kezdetén volt, de máris alkotott néhány olyan művet, amely nevét halhatatlanná teszi. Ennek ellenére hiába keresnénk Balázs János nevét a Művészeti Lexikonban (1965), akár a Magyar Életrajzi Lexikonban (1967). Amilyen szűkmarkú volt hozzá a sors életében, éppúgy megfeledkezett róla halála után. Egypár hírlapi és folyóiratcikk, egy emlékkiállítás 1940-ben a budapesti Ernst Múzeumban és egy 1950-ben Kaposváron - mindössze ennyi, amit az utókortól kapott. Pedig többet érdemelt volna. Többet művei révén, varázslatos művészi és emberi egyénisége miatt. E mű életrajzi részének szerzője, mint szerény lokálpatrióta, úgy érzi, hogy szülővárosa adósságát törleszti munkájával, amelyet tisztelgésnek szánt Balázs János emlékének a fiatalon elhunyt festő halálának ötvenedik évfordulóján. Írásos anyag a korán meghalt művészről elég kevés maradt, emiatt óhatatlanul szükséges volt Balázs János barátainak, ismerőseinek visszaemlékezéseit felhasználni. Köszönet az értékes segítségért Bernáth Aurél és Martyn Ferenc Kossuth-díjas festőművészeknek, valamint Bernáth Cézárnak, Róka Istvánnak, Fóthy Jánosnak, Soós Istvánnak, dr. Gömöry Istvánnak, Raksányi Lajosnak és nem utolsósorban Jakab Jánosné Balázs Rózsinak, aki a bátyja hagyatékát rendelkezésre bocsátotta. Köszönet mindazoknak, akik e munkához segítséget nyújtottak, és páratlan lelkesedéssel álltak e nemes ügy mellé."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!