MŰVÉSZET / Festészet kategória termékei
Hollósy Simon és kora művészete

: Hollósy Simon és kora művészete

Kiadás:

Budapest, 1965

Kiadó:

Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata

Kategóriák:

Festészet Életrajz Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

161 p., ill.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Hollósy Simon művészete fehér folt még a magyar festészet történetében. Bár elég gyakran esett róla szó, de a két tanítvány, Réti István és Felvinczy Takács Zoltán forrásértékű tanulmányain túl nem derült ki róla sokkal több, mint hogy ő festette a "Tengerihántás"-t, nagyszerű pedagógus volt, ő alapította a nagybányai művésztelepet. Igazi értékét még nem fedeztük fel. Pedig kevés olyan színes egyéniségű, nagyszerű művészünk van, mint ő. Testi-lelki kényszer és öröm, tehát élethivatás volt neki a festészet, nem pedig mesterség. Ismerte a piktúra csínját-bínját, a klasszikusok ösztönös készsége bújt meg ujja bögyében. Néhány pillanatában a művészet legmagasabb szférájába emelkedett, néhány műve csak a legszigorúbb mércével mérhető, és feladatvállalása a magyar festők közül egyedül Derkovits életművéhez hasonlítható; művészete mégis torzó csupán, ha zseniális torzó is. Miért nem adatott meg neki az a művészi teljesség, ami megadatott a nálánál kisebb tehetségű művészeknek? Igaz, hogy nem is ismerhetjük egész életművét: festményeinek egy része külföldön van, több megsemmisült vagy lappang valahol. Ezért nehéz végleges képet formálni róla, próbálkozásunk néha magán is viseli a hipotézis jelleget. Nem is vállalkozhattunk még az oeuvre-katalógus összeállítására, ez csak a Hollósy-emlékkiállítás megrendezése után lesz majd lehetséges, s ugyancsak ezután foglalkozhatunk elmélyültebben a képek datálási problémáival is. Nem választhattuk a monográfia megszokott módszerét sem. Az elveszett vagy lappangó művek megakadályozzák a folyamatos fejlődés kitapintását, a műveknek az életmű egészében elfoglalt helye meghatározását. Egyébként is úgy véljük, hogy a Hollósy monográfiát először Felvinczy Takács Zoltánnak, Hollósy Simon tanítványának és egyik legkiválóbb ismerőjének kell megírnia. Könyvünk műfajának megválasztásához azonban még más okok is hozzájárultak. Hollósy olyan színes egyéniség volt, oly sok szálon át kötődött a korabeli haladó európai festészethez és a sajátos magyar társadalmi fejlődéshez, művészete annyi művészetelméleti problémát vet fel, hogy az életrajzszerű, szigorúan kronologikus fejlődés helyett elsősorban az életmű esztétikai tanulságaival kellett foglalkoznunk."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!