TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A halhatatlanság

: A halhatatlanság

Kiadás:

Budapest, 1992

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Latin-amerikai irodalom

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Mérleg

Terjedelem:

109 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

1978. júniusában a nagy argentin filozófus, költő és esszéista Borges a Belgrano Egyetem meghívására öt részből álló előadássorozatot tartott. Választott témái: a könyvről, a halhatatlanságról, Swedenborgról, a krimiről és az időről csak első pillantásra látszanak össze nem tartozónak, valójában összeköti őket a borgesi gondolkodásban az intellektuális rejtély kiderítésének szenvedélye. A költő-filozófus látszólag a múlt század kérdéseire kereste a választ, ám paradox módon mégis éppen ettől vált különösen időszerűvé századunk vége felé. Borgest e kérdések egész életében foglalkoztatták, s ezeknek mintegy szintézise ez az öt előadás. Összekötő kapcsuk az intellektuális utazás, amely az irodalmi műfajok közül leginkább a krimi sajátossága. E. A. Poe és az őt követő 19. századi detektív-regényírók mind az értelem és a logikus gondolkodás révén akarták felfedni a valóság és látszat világának ellentétét, meglelni a fantasztikumban a realitást. Ez vezérelte Emanuel Swedenborgot is, az első racionalista vallásalapítót is, aki a szabadakarat érvényesítését átvitte még a túlvilági életre is. Az ember nem csak hogy szabad elhatározás révén dönt arról, hogy a pokolba vagy a mennybe kerül, de a mennyországba kerülve filozófiai elmélkedések részese lesz: intellektuális és művészi képességek teszik tehát alkalmassá az angyalok társaságára. Mindez rögtön összekapcsolódik a halhatatlansággal, amely a filozófiai és vallási gondolkodóknál a legkülönfélébb módon jelenik meg a reinkarnációtól az egyéni és kollektív halhatatlanságig. S hogy az emberi halhatatlanság bármely formája feltételezi az idő és a tudás végtelenségét, úgy jelenik meg az a kérdés Borgesnél is. Az idő Bergson és a relativitáselmélet megjelenése óta a század kulcsfogalma. Borges számára az idő és a végtelen kapcsolata a fő kérdés, ezzel foglalkozik előadásában. S végül A könyv, amely egyszerre jelenti Borgesnek az elmúlt évszázadok minden tudásának kincsestárát és a szellemi szabadság egy sajátos béklyóját. A könyv lehetőség a világ értelmezésére, megismerésére, de halála is egyben az élőszónak az intellektus igazi csillogásának. Viszonyuk kettősségét mi sem fejezheti ki jobban, mint Poe verse A holló és a róla készült tanulmánya A műalkotás filozófiája címmel. Az öt előadásban előttünk áll a borgesi világ szintézise, az ember és a világegyetem filozofikus felfogása. - Borges esszéi intellektuális felfedező útra csábítanak minden, a filozófia iránt érdeklődő, elmélyülésre hajlamos olvasót.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!