TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A harmincéves háború verses arcképcsarnoka. A Sebes agynak késő sisak és latin forrása

A harmincéves háború verses arcképcsarnoka. A Sebes agynak késő sisak és latin forrása

Szerkesztő:

Kiadás:

Szeged, 2010

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Filozófia Irodalomtörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Fiatal Filológusok Füzetei

Terjedelem:

196 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9634827320

tartalom:

"A rézbe metszett portrékkal illusztrált kötet a harmincéves háború első felének szereplőit szólaltatja meg, s az arcképek gyűjteménye így e zűrzavaros korszak - sokféle elfogultság formálta - fiktív, verses "önéletrajzi lexikonává" válik. A Sebes agynak késő sisak 17. századi politikai költészetünk régóta sokak érdeklődését kiváltó darabja, jóllehet kiadása a múlt századig késlekedett. A ciklus emblematikus párhuzamairól, szerzőjéről talányok sora késztette megnyilatkozásra kutatók több nemzedékét, ám sok kérdés megválaszolatlan maradt. A mintára s az egyéni invencióra vonatkozók némelyikére választ kaptunk a latin forrás változatainak megtalálásával, számbavételével, továbbiak megfejtését, új megközelítések kidolgozását reméljük az olvasóktól. Az erdélyi kapcsolatairól nálunk is. ismert Johann Joachim Rusdorf (1589-1640), a humanista író, V Frigyes pfalzi. fejedelem diplomatája által írt Elegidia et poematia epidictica (1631) szövegének és illusztrációinak első modern, jegyzetekkel ellátott kiadását hű magyar prózai, és a Sebes agynak késő sisak címen ismert költői fordításával együtt közöljük. A Rákóczi György fejedelmet szolgáló Prágai András szerzősége sok érvet kapott, de-teljes bizonyosság híján névtelenül jelenik meg a mű most is. Bárki műve. a fordítás, frissen s több önálló verssel gazdagítva, önálló véleményét sem elhallgatva magyarította a ciklust. Szövegkiadásunk a kézirat új olvasatát kínálja bőséges jegyzetekkel. A Szegedi Tudományegyetemen indított Fiatal Filológusok Füzetei részint irodalmi és eszmetörténeti szempontból jelentős, nehezen hozzáférhető szövegek filológiailag megmunkált közreadására, részint a Kárpát-medencét elérő európai szellemi áramlatok jelentős szerzői, illetve a velük foglalkozó, meghatározó jelentőségű tudományos műhelyek bemutatására vállalkozik."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!