TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A korai keresztények összevetése a mai keresztényekkel és egyéb kisebb írások, közöttük nővére Madame Gilberte Périer Fivérem, Blaise Pascal című írása

: A korai keresztények összevetése a mai keresztényekkel és egyéb kisebb írások, közöttük nővére Madame Gilberte Périer Fivérem, Blaise Pascal című írása

Fordító:

Kiadás:

Felsőörs, 2005

Kiadó:

Aeternitas Irodalmi Műhely

Kategóriák:

Filozófia Művelődéstörténet Életrajz Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

158 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9638674016

tartalom:

"Száz kötetre való szentbeszéd sem ér fel ezzel az élettel, és messze nem alkalmasak ily mértékben a hitetlenek lefegyverzésére. Pascal úr rendkívüli alázata és hitbuzgalma jobban megszégyeníti a szabadgondolkodókat, mintha egy tucatnyi hittérítőt szabadítanának rájuk. Nem mondhatják nekünk többé, hogy csupán a kisszerű emberek lesznek vallásosak, hiszen a hit legerőteljesebb megnyilvánulása végett lám a világ egyik legkiválóbb mértantudósához, egyik legelmésebb metafizikusához és legmélyrehatóbb szelleméhez utalhatjuk őket. Egy ilyen filozófus vallásosságának hasonló szavakra kell indítania a vallástalanokat és a szabadgondolkodókat, mint amilyenekre egy bizonyos Dioklész ragadtatta magát, amidőn Epikuroszt meglátta egy templomban: "Micsoda ünnep, kiáltott, mekkora látványosság ez számomra: Epikurosz egy templomban! Minden kételyem szertefoszlott, a vallás visszanyerte tisztelt helyét. Jupiter nagysága soha nem volt számomra ennyire nyilvánvaló, mint most, látván Epikuroszt térdre borulva!"! "Az ékesszólást eszköznek tekintette a dolgok érthető közlésére, hogy mindazok, akikhez szólunk, megerőltetés nélkül és örömmel tegyék magukévá azokat, úgy fogta fel továbbá, hogy e művészet a megszólított elméje és szíve, valamint az alkalmazott gondolatok és kifejezések közötti helyes elrendezésben áll, ahol is az arányok csupán a gondos szerkesztés révén illeszkednek egymásba. Ezért tanulmányozta oly behatóan az emberi szívet és elmét: tökéletesen ismerte annak minden zegzugát. Amikor valamire gondolt, azok helyébe képzelte magát, akiknek meg kellett érteniük az adott dolgot, és miután megvizsgálta, helyesek-e az arányok, fontolóra vette,milyen megfogalmazás szükségeltetik hozzá. De nem is volt elégedett mindaddig, míg nem látta egyértelműen, hogy a megfogalmazások annyira jól illenek egymáshoz - vagyis hogy sikerült annak észjárásával azonosulnia, akivel szembe fog kerülni -, hogy ha netalán a szavak figyelemre találnak majd, lehetetlen legyen az emberi léleknek nem átengednie magát nagy örömmel."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!