TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Félelem és reszketés

: Félelem és reszketés

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

291 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630738031

tartalom:

"Kierkegaard kis könyve, amely egyébként a nagy dán filozófus egyik legismertebb, legtöbbet hivatkozott, igaz, magyarul először csak 1987-ben megjelent darabja azonban úgy nyúl a történethez, mintha azt soha senki át nem gondolta, végig nem értette, át nem fogta volna. És - mindjárt a könyv elején ez az olvasó intenzív benyomása - Kierkegaardnak valószínűleg igaza van. Félelmetes biztonsággal tapintja ki a történet lényegét, állítja azt a legkülönbözőbb összefüggésekbe, gondolja végig újra meg újra, magyarázza egyre és egyre másként, hogy aztán - összevetve az elbeszélést Agamemnonéval (akinek Iphigeneiát kellett feláldoznia), Faustéval, a shakespearei tragédiák nem egy passzusával - végső összefüggéseit is megfogalmazza. A Félelem és reszketés elsősorban mint az egzisztencialista filozófia egyik alapműve ismert. Kétségtelen, hogy az is. Rejtett, latens polémia mindvégig a hegeli filozófiával, a "rendszerrel", kidolgozója a szubjektív, a személyre, egyéni létre, annak értelmére rákérdező filozófia alapfogalmainak, de egyúttal konzseniális irodalmi analízis is, az egyik legjelentősebb archetipikus jelentőségű emberi történet magyarázata, ugyanakkor mélységes önvallomás is. Kierkegaard paradoxnak, lényegében érthetetlennek tartja Ábrahám gesztusát, viselkedését, istennel szembeni álláspontját. Amíg azonban a "hit emberének" legvégső ellentmondásáig eljut, mérhetetlen mennyiségű felismeréssel szolgál: filozófiaival, irodalmival, személyessel. - A zseniális munka ragyogóan megírt esszé, bravúrosan szellemes és minden oldalán súlyos gondolatokat görgető. Művelt olvasóknak ajánlható, olyanoknak, akik megedződtek már Kierkegaard Mozart-elemzésén, Dosztojevszkij evangélium-magyarázatain. " Legaza Ilona

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!