TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Küzdelem a démonnal

: Küzdelem a démonnal

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1946

Kiadó:

Anonymus Irodalmi és Művészeti Kiadó

Kategóriák:

Filozófia Irodalomtörténet Német irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

253 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Az itt következő műben, akárcsak az azt megelőző "Három mester" című trilógiában, ismét három költő-arckép van együtt egy belső közösség alapján; de ez a belső egység nem több, mint találkozás a hasonlóságban. Nem a szellemi jelenség formuláit keresem, hanem a Szellem formáit fejezem ki. És ha könyveimben tudatosan egyre több ilyen képet állítok össze, úgy az egy festő módján történik csak, aki művei számára megfelelő helyet szeret keresni, ahol fény és ellenfény határosan árad egymásba és hasonlatok által megmutatkozik a Typus előbb rejtett, most azonban már nyilvánvaló hasonlósága. A hasonlatot mindíg segítő, sőt alakító elemnek tekintem, és szeretem mint módszert, mert erőszak nélkül alkalmazható. Ugyanolyan mértékben gazdagít, amint a formula szegényít, minden értéket felemel azáltal, hogy váratlan visszfények segítségével megvilágít és a tér mélységét helyezi mintegy keretként a kép köré. Ezt a plasztikus titkot a szó legrégibb arcképfestője, Plutarchos is ismerte már és "Párhuzamos életrajzaiban" összehasonlító ábrázolásban mindíg egyszerre alkot meg egy görög és egy római jellemet, hogy személyük mögött világosabbá váljék szellemi árnyképük, a Typus. Amit a tiszteletreméltó ős életrajzi-történeti vonatkozásban kísérelt meg, ahhoz hasonlót próbálok én szellemileg szomszédos elemben, az irodalmi jellemzés területén, és ez a két kötet csak kezdete egy készülő sorozatnak, amelynek "A világ építőmesterei, a Szellem typológiája" címet szánom." Hölderlin, Heinrich von Kleist és Friedrich Nietzsche "párhuzamos költői életrajza".

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!