TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Lélek és titok.

: Lélek és titok. "A mioritikus tér" mítosza avagy Lucian Blaga eszmevilágáról

Kiadás:

Budapest, 1994

Kiadó:

Közép-Európa Intézet

Kategóriák:

Filozófia Román irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

127 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9638464135

tartalom:

1936-ban adta ki Lucian Blaga a Spatiul mioritic (A Mioritikus tér) című könyvét. Filozófiai esszének még nem volt ilyen sikere Romániában. Magyarra fordítva a cím egészét, annak aki nem ismeri a román kultúrát értelmetlen. Azt jelenti "báránykás tér". Miota ugyanis báránykát jelent, és alig akad román, aki ne ismerné az ily című "népballadát". Azt lehet mondani, hogy nem hivatalos nemzeti himnusz. Mert Románia nemzeti himnuszai változtak, de a Miorita nem. Ezt, felfedezése óta szinte minden jelentős szellemi áramlat megpróbálta értelmezni. Jó néhány magyar fordítása ismert. Illyés Gyula is lefordította. Amikor pedig kirobbant az a bizonyos vita 1977-i karácsonyi cikkét követően, így emlékezett a csak halála után kiadott írásában: "A Báránykát - a Mioritát - valóban az egyszerű román nép univerzumának mély átérzésével véltem átadni a magyar népnek, már csak azért is, mert hasonlóan a ballada gyönyörű pásztor hőséhez, az én nagyapám is juhnyájakat terelgetett valaha."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!