TERMÉSZETTUDOMÁNY / Fizika kategória termékei
A hő mint a mozgás egyik neme

: A hő mint a mozgás egyik neme

Kiadás:

Budapest, 1874

Kiadó:

Királyi Magyar Természettudományi Társulat

Kategóriák:

Fizika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

590 p., ill., kih.tbl.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

Tyndall, John (szül. 1820 megh. 1893). , brit fizikus, ő magyarázta meg előszőr, hogy miért kék színű az ég. Faraday munkatársa és barátja. Leírta, hogy a kolloid oldatok oldalról megvilágítva fényszóródást, opalizálást mutatnak. A mosószeres víz, a tej hígítva, a búzasör, a szappan- vagy a fogkrém oldata ugyanezt a tulajdonságot mutatja. A fényszóródás jelensége nemcsak a folyadékoknál figyelhető meg. Ilyen jelenség az égbolt kék színe és a naplemente különböző vörös árnyalatai. A napsugár keresztülhatol a változó összetételű levegőrétegen és szemünkkel oldalirányban a fénynyalábhoz képest kék fényt észlelünk. Ha a terjedési közegben lévő részecskék mérete a fény hullámhosszának nagyságrendjébe esik, akkor a szóródó fény intenzitása a hullámhossz negyedik hatványával fordítva lesz arányos. Szilárd anyagokban a fényszórás jelenségét legszebben az opál mutatja. Az opál kristályvizet tartalmazó amorf szilícium-dioxid. Sok szilárd anyag opalizál, amely átlátszó vagy áttetsző fénnyel szemben.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!