TERMÉSZETTUDOMÁNY / Fizika kategória termékei
Galilei relativitási elve és egy nemeuklideszi geometria

: Galilei relativitási elve és egy nemeuklideszi geometria

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Fizika Geometria

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

458 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632815513

tartalom:

"A XIX. század első harmadától már tudvalevő, hogy a geometria szónak többes számban is van jelentése: nem az Eukleidész-féle az egyetlen elképzelhető geometriai rendszer. Ebből a mára már köztudomású tényből talán nem is olyan sokára középiskolai tananyag lesz. Jaglom professzor -akinek nevét a Boole-struktúrák és modelljeik, valamint a Válogatott tételek és feladatok az elemi matematikából című (Skljarszkijjal és Csencovval közösen írott) kötet szerzőjeként jól ismerheti a magyar Olvasó - amellett tör lándzsát ebben a munkájában, hogy az első nemeuklideszi geometria, amellyel a jövendő középiskolás diák majdan megismerkedik, az ún. Galilei-geometria legyen: a síknak azon geometriája, amelyekben a Galilei-féle transzformációk játsszák a mozgások szerepét, tehát a klasszikus mechanikából ismert tehetetlenségi rendszerek között összefüggést teremtő transzformációk. Mint a kötetből kiderül, ez az egydimenziós kinematikára épülő geometria semmivel sem kevésbé természetes, mint a szokásos euklideszi, sok tekintetben egyszerűbb is nála, tételei és fogalmai könnyen állíthatók hol szembe, hol párhuzamba az euklideszi megfelelőkkel. Az Olvasó a kötet olvastán mélyebben beleláthat a fizikai relativitási elvek és a geometriák összefüggésébe, megismerkedhet a dualitási elvvel, a Cayley-Klein-féle geometriákkal és még sok egyébbel, mindezt rendszeres - és jóleső - szellemi energiabefektetés árán."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!