SZÉPIRODALOM / Francia irodalom kategória termékei
Übü király avagy a lengyelek

: Übü király avagy a lengyelek

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest, 1966

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Francia irodalom Dráma

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

110 p.

Kötésmód:

nyl

tartalom:

Szahar! - ezzel a "mondattal" is be lehet vonulni az irodalomtörténetbe. Feltéve, hogy Übü papa mondja. Ez a nagyevő, nagyivó, lusta, gumigerincű, lélektelen, ám nagyravágyó gonosztevő, aki sorra teszi el útjából ismerőseit, barátait és ellenlábasait, hogy elérje hőn áhított célját: a trónt. Bohóctréfának indult, a gulág, Pol Pot és Auschwitz után Európa arcára fagyott a mosoly. Alfred Jarry , a faliszekrényszerű fülkében, porcelán baglyok társaságában lakó, pálinka helyett olykor piros tintát ivó, temetésekre császárkabátban és biciklisjelmezben járó, halálos ágyán utolsó kívánságul fogpiszkálót kérő, hosszú hajú vagány és égbe röhögő bohém - ma már a francia irodalom klasszikussá lett fenegyereke. Az Übü király eredetileg egy diákbohózat bábváltozata volt, s nem más, mint egy szophoklészi című, shakespeare-i cselekményű, rabelaise-i nyelvezetű diáktréfából világirodalmi rangra emelt rémbohózat: szokatlan vegyüléke a tiszta színháznak, a bohóckodásnak, a nonszensznek és a mítosznak. Übü papának ott a helye az emberiség nagy jellemcsarnokában Figaro, Sancho Panza és Falstaff mellett. Übü király a megtestesült hatalmi téboly, az ostoba, konok és kapzsi önkény jelképe.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!