GAZDASÁG / Gazdaság vegyes kategória termékei
Nincs két ország...?

: Nincs két ország...?

Kiadás:

Budapest, 2007

Kiadó:

Osiris Kiadó

Kategóriák:

Gazdaság vegyes Politika Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

229 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789633899229

tartalom:

"A könyv főszereplője a sokat ostorozott "túlköltekező" állam. Áttekintve a rendszerváltás óta a jóléti újraelosztásban végbement változásokat, a munka azt igyekszik igazolni, hogy az átalakulás alapjának tekintett "államtalanításhoz" az egyedüli út a piac új szereplőinek a közpénzek feletti rendelkezés megszerzéséért vívott küzdelmein át vezet - e küzdelmek azonban végül nem az államról való fokozatos leválást segítik, hanem a függőség tömeges megerősítését és az állam állandó terjeszkedését eredményezik. Az elemzések nyomán megvonható mérleg meglehetősen kedvezőtlennek bizonyul: a politikai hatalmában gyenge állammal annak ellenőrzésére képtelen, marakodó civil társadalom áll szemben, a két fél szűnni nem akaró párharcának eredőjeként pedig gyorsan és feltartóztathatatlanul erodálódik a jogegyenlőség frissen rögzített elve és főként annak intézményes gyakorlata. Ebben az új rendben a piaci részvétel nemcsak tartós és tisztes jövedelemre, de "nyugatos" jóléti szolgáltatásokra és gazdagon értelmezett szociális garanciák érvényesítésére is jogosít, míg a piacról való kiszorulással mélyülő szegénység, kiürülő oktatási és jóléti ellátás, valamint az etnikai hovatartozás stigmájával súlyosbított paternalista alávetés és kirekesztés társul. Lassacskán tehát "két ország" épül. Mindez a demokratikus intézmények kiürülését, az állampolgári jogok egyre látványosabb erózióját, valamint a társadalmi dezintegráció fenyegető jelenségeinek szaporodását hozza magával - azaz közeledés helyett fokozatos távolodást a társadalomfejlődés 1989-ben remélt modelljétől és felzárkózás helyett távolodást Európától."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!