A malomipari technológiában nagy szerepet játszik a gabonaelegy szeparálása. Ennek során a szemcsés anyagokat különböző frakciókra választjuk szét eltérő tulajdonságaik alapján. A műveletet pontosan kell végezni, mert sikere befolyásolja a termék minőségét az őrlés és a hántolás közbeeső szakaszain.
A könyv első fő része a szeparálás elméletével foglalkozik. A matematikai levezetéseket gyakorlati számpéldák szakítják meg, a közepesnél magasabb szintű ismereteket feltételezve. Tárgya a síkszitálás, a rostálás, a vibrációs és vibroütköztetéses szeparálás, a triőrözés és a frakciós, valamint a pneumatikus szeparálás.
A második fő részben külföldön megvásárolt szeparátorok szerkezetét és működését ismerhetjük meg, malomiparunkat ugyanis importált gépekkel fejlesztjük. Táblázatosan összefoglalva találhatjuk meg továbbá a szeparátorok műszaki-gazdasági mutatóit.
A könyv elolvasásával a gabona- és lisztfeldolgozás gépcinek üzemeltetésével és tervezésével foglalkozó műszaki szakemberek jutnak korszerű ismeretekhez. Egyes fejezetek a hasonló problémákat felvető építőanyag-iparban és a vegyiparban is hasznosíthatók.
MŰSZAKI / Gépészet kategória termékei
Gabonaszeparálás
Szerző:
M. A. Boriszkin V. V. Gortyinszkij A. B. Gyemszkij
Fordító:
Kiadás:
Budapest, 1982
Kiadó:
Kategóriák:
Terjedelem:
285 p.
Kötésmód:
papír
ISBN:
9632313844