"Egyik legízletesebb és legkedveltebb gyümölcsünk a kajszibarack. A téli alma mellett talán legfontosabb export-gyümölcsünk. Ennek ellenére, mind ez ideig nem volt olyan összefoglaló jellegű szakkönyvünk, amely segítségére lenne a kajszitermesztéssel foglalkozók népes táborának.
Ezt a hiányt pótolja Nyujtó Ferenc és Tomcsányi Pál munkája. A könyv részletesen ismerteti a telepítés, trágyázás, metszés, szüret stb. és az árukezelés munkafolyamatait. A kajszitermesztés számos, ma még megoldatlan problémájának tisztázása érdekében rendszerezi és ismerteti a fajtákat és az alanyokat, külön fejezetben foglalkozik a kajszifa gutaütésével és a növényvédelem problémáival.
A szerzők könnyen érthető formában adják elő a hasznos gyakorlati és elméleti tudnivalókat, ezért e könyv nemcsak a kutatók számára hasznos, de előmozdítja kajszitermesztésünk fellendülését is."