"Az őszibarack délről érkezett jövevény, ami nálunk otthonra talált. Bár százados múltja van, még mai napig sem kapta meg gyümölcstermesztésünkben méltó helyét, még mindig főként a házikertekben található, mint dédelgetett, nagyra becsült, de idegen kiválóság.
A baracknak nálunk júniustól októberig érő fajtái vannak (ezért helyesebb nem őszibaracknak, hanem baracknak nevezni,). Valamennyi fajta ízben, zamatban, cukor- és vitamintartalomban felülmúlja sok más gyümölcsünket. A barack friss és tartósított állapotban táplálék és csemege.
A barack vitathatatlanul értékes gyümölcs. Frissen vagy konzerv, aszalvány alakjában mindenkor nagyon becses. A mi hazai lassan, de tökéletesen érett, kitűnő barackunk kevésbé mutatós ugyan, de értékesebb, mint a kaliforniai vagy az olasz barack.
Nagymértékben való felkarolását az is indokolttá teszi, hogy hamar kezd teremni, már a 3-4. évben számottevő termést ad s ezért nagy gyümölcshiányunk csökkentésére igen alkalmas."
MEZŐGAZDASÁG / Gyümölcstermesztés kategória termékei
Mohácsy Mátyás: Őszibarack- (barack-) termesztés
Kiadás:
Budapest, 1951
Kiadó:
Kategóriák:
Gyümölcstermesztés Kertészet Növénytermesztés
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
209 p., ill.
Kötésmód:
papír
tartalom:
leírás:
A könyv gerince nagyrészt hiányzik.
Kötése meglazult.