TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
A szegedi királyi biztosi hivatal iratai 1880-1883

A szegedi királyi biztosi hivatal iratai 1880-1883

Szerkesztő:

Kiadás:

Szeged, 2010

Kiadó:

Móra Ferenc Múzeum

Kategóriák:

Helytörténet Művelődéstörténet Statisztika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

284 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789639804302

tartalom:

˝A Móra Ferenc Múzeum fennállása óta (1883) igyekszik az 1879-es szegedi árvíz pusztításának körülményeit és az ezt követő, Magyarország történetében példátlan város-újjáépítés történetének körülményeit feltárni. Az utóbbi évtizedekben e munka keretében a múzeum több kiállítást rendezett és jelentős publikációkra is került sor. A meghatározó esemény az 1880-1883 között lezajlott városépítés volt, amely a 75 000 lakosú város köz-és magán épületeinek teljes újjáépítését, valamint egy teljes új városszerkezet kialakítását jelentette. Az újjáépítésben a kiegyezés utáni Magyarországon példátlan módon a Ferencz József által 1879. május 24-én kihirdetett, 1879: XX. tc. révén létrehozott Királyi Biztosi Hivatal játszott meghatározó szerepet, amelynek élére 1879. június 4-én a király Tisza Lajost nevezte ki királyi biztossá. A hivatal igen hatékonyan és eredményesen végezte a munkáját egészen 1883. december 27-ig, amikor Ferencz József fölmentette Tisza Lajost királyi biztosi tisztéből és eredményes munkájáért grófi címet adományozott neki. A Királyi Biztosi Hivatal mérnökök, műszaki és pénzügyi szakemberek segítségével folytatta kiterjedt munkáját, lehetővé téve, hogy a nagyszabású külföldi és belföldi adományok, segélyek ne legyenek helyi korrupció áldozatává. Szervezettsége és szakemberei révén a városépítéssel kapcsolatos minden műszaki, technikai munkát a legkiválóbb országos szakemberek bevonásával, sőt például az állandó közúti híd tervezését nemzetközi pályázat révén a párizsi Eiffel céggel végeztette el. Sajnálatos módon a hivatal feloszlatása után ennek teljes iratanyaga Budapestre került, és mai napig az Magyar Országos Levéltár állományát képezi, több mint 25 fm. Nyilvánvaló, hogy a távolság miatt is, másrészt az anyag nagysága miatt is ez az iratanyag nem került be az árvízzel kapcsolatos monográfiákba, sem a műszaki jellegű, sem a várostörténeti jellegű munkákba...˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!