TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Várostörténet és közműveltség. Helytörténeti írások a régi pápai sajtóból

Várostörténet és közműveltség. Helytörténeti írások a régi pápai sajtóból

Kiadás:

Pápa, 2001

Kiadó:

Pápai Művelődéstörténeti Társaság

Kategóriák:

Helytörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság kiadványai

Terjedelem:

255 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630094789

tartalom:

˝A Pápai Művelődéstörténeti Társaság nemcsak a helyi hagyományok megőrzését, a várostörténet művelését tartja fontosnak, hanem az elfeledett értékek feltárását és bemutatását is. Kis Ernő (1856-1927) a református kollégium földrajz, történelem és latin tanáraként ahhoz a kiegyezés után aktivizálódó nemzedékhez tartozott, amely a romantikus-liberális szemlélet jegyében, "kurucos", azaz nemzeti színezetű várostörténetetet megalkotta. Történetíróként nem választotta szigorúan el a történeti tényeket, s a hozzájuk kapcsolódó fikciókat, legendákat. Népszerűségét annak köszönhette, hogy elsősorban az érzelmekre kívánt hatni. Jankó László (1875-1954), a Pápai Állami Tanítóképző Intézet tanára szorgos adatgyűjtést folytatott, mielőtt tollat vett a kezébe. Élénken érdeklődött a régészet iránt, több helyen ásatást is folytatott, melynek eredményeit szakfolyóiratban tette közzé. Kitűnő érzékkel felismerte, hogy egy-egy temetőnek milyen nagy művelődéstörténeti jelentősége van; hogy pl. a sírfeliratok is lehetnek történeti források, a segítségükkel képet alkothatunk az adott kor katolikus társadalmáról. Molnár István (1906-1983) hittanárt, plébánost, veszprémi kanonokot a katolikus egyháztörténet tartja számon. Történelemszemléletét meghatározta, hogy Pápa újkori történetében elsősorban "a katolikus város" kialakulásának és fejlődésének kérdései érdekelték.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!