Az élelmiszeripari üzemekben a víz rendkívül fontos. A technológiai nyersanyaggal együtt számos késztermék szerves része; különböző technológiai folyamatokban hígítóként használjuk, de lehet mosó-, hűtőközeg, hőhordozó is; felhasználjuk ezenkívül az energetikai berendezésekben, gőzkazánok táplálására, hidraulikus szállítási műveletekhez is. Az iparág, a technológiai folyamat sajátosságaitól és a felhasználástól függően különbözőek a víz minőségére vonatkozó követelmények. Ezeknek - eredeti állapotukban - a természetes vizek ritkán felelnek meg. Leggyakrabban elkerülhetetlen a víz felhasználás előtti előkészítése. E könyvben az élelmiszeripari üzemekben és az erőtelepeken felhasználandó víz előkészítésével foglalkozunk. Könyvünk első fejezeteiben az élelmiszeripar különböző ágazatainak sajátos vízminőségi szempontjaival, ill. követelményeivel és a különböző összetételű vizeknek a késztermékek minőségében megnyilvánuló hatásával foglalkozunk. A következő fejezetekben a technológiai víz fertőtlenítését s az újrafelhasználás előtti tisztítását ismertetjük. Tárgyaljuk a korszerű vízelőkészítés hőtechnikai és kémiai módszereit, figyelembe véve az élelmiszeripari üzemek sajátos technológiai problémáit, követelményeit. Ismertetjük a vízelőkészítő berendezések üzemeltetését s az ezzel kapcsolatos számításokat is. Foglalkozunk a hőcserélő berendezések hevített felületein keletkezett lerakódások gazdaságos vegyi eltávolítási módszereivel is. Reméljük: könyvünk segítségére lesz az ipar műszaki dolgozóinak, hogy a vízelőkészítő részlegek szervezésével és munkájával kapcsolatos gyakorlati problémáikat megoldják.
GAZDASÁG / Ipar kategória termékei
Sz. L. Koloszkov, A. F. Komarov: A víz előkészítése. Kazánvízek, élelmiszertechnológiai vízek
Fordító:
Kiadás:
Budapest, 1963
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
388 p.
Kötésmód:
félvászon