Ipari üzemeink az elmúlt két évtized alatt végrehajtott iparfejlesztés következtében a vízkészletek legnagyobb fogyasztói, ill. használói lettek. A rohamosan növekvő vízigény, ugyanakkor a hasznosításra még igénybe nem vett természetes vízkészletek csökkenése, továbbá a vizek fokozódó elszennyeződése a vízkészletekkel való ésszerű takarékosságra, a gyártás-technológiák és az üzemi vízforgalom megfelelő összehangolására, a korszerű vízelőkészítés és szennyvíztisztítás megismerésére és alkalmazására kényszerített bennünket. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjének a tervszerű ipari vízgazdálkodásról szóló, az érintett ipari tárcák vezetőivel egyetértésben kiadott 24/1963. OVF sz. utasítása megteremtette a szervezett vízgazdálkodás alapjait az ipari üzemekben és előírja az üzemek vízgazdálkodási szervezetének kialakítási módját és meghatározza a feladatokat. A feladatok eredményes végrehajtása érdekében szükségesnek tartottuk és kezdeményeztük olyan segédletek kidolgozását, amelyek a korszerű üzemi vízgazdálkodásról, az üzemek vízellátó és csatornázási létesítményeinek kialakításáról és kezeléséről az illető iparág szakmai sajátosságai szerint áttekintő ismereteket adnak.
MEZŐGAZDASÁG / Környezetvédelem kategória termékei
Póta György: Ipari vízgazdálkodás. 4. Élelmiszer-ipari üzemek vízgazdálkodása
Kiadás:
Budapest, 1972
Kiadó:
Vízügyi Dokumentációs és Tájékozató Iroda
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
237 p.
Kötésmód:
egészvászon