TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A lírikus Zrínyi

: A lírikus Zrínyi

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

465 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

963153104x

tartalom:

"A magyar barokk legnagyobb íróegyénisége szinte csak a Szigeti veszedelem költőjeként él az irodalmi - és részben az irodalomtörténeti - köztudatban. Pedig a lírikus Zrínyi korszerű és sokrétű költői teljesítménye mű-fajtörténetileg nem kevésbé jelentős, mint a magyar eposz megteremtésére irányuló nagyszabású kísérlet. Zrínyi költészete osztatlan egész: az eposzíró mellett a lírikus is felfedezésre vár, monografikus megközelítést igényel. Zrínyi költészetét a magyar és európai (elsősorban az olasz) irodalmi hagyomány összefüggéseinek tükrében vizsgálom, s igyekszem kimutatni és bizonyítani a magyar előzményekhez való kapcsolódást, valamint a költő európai horizontín irodalomelméleti, poétikai tájékozottságának korszerűségét. Így kerül sor az imitáció-elméletből és az alkalmazott olasz versformákból adódó tanulságok levonására (a Petrarca-, a Tasso- és a Marino-kérdés új aspektusai, a madrigál, a canzonetta és egyéb olasz versszakszerkezetek alkalmazása). Már A lírikus Zrínyi címadás is jelzi módszerein legfontosabb szemléleti sajátosságát: azt, hogy a költő Zrínyiről, költői műhelyének feltáratlan titkairól szeretnék szólni. A költő Zrínyi a hagyományos Zrínyi-tanulmány címtípus: a Zrínyi, a költő egyszerű megfordítása. Amíg e hátravetett jelző előre kerülhetett, irodalomtörténet-írásunk is átalakuláson ment át. Az ötvenes-hatvanas évek nagymonográfiái után a korszakszintézisek és a részletvizsgálatok időszaka jött el, amelyben természetesen az új típusú összegzés módozatainak keresése is megmutatkozik."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!