TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A nyelv- és irodalomelmélet kezdetei Magyarországon

: A nyelv- és irodalomelmélet kezdetei Magyarországon

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Humanizmus és Reformáció

Terjedelem:

198 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630548550

tartalom:

"Az első olyan könyvet tartja kezében az olvasó, amely a reneszánsz kori irodalomkritika egyik jelentős periódusát, a XVI. század derekát teszi részletes vizsgálat tárgyává. A szerző bemutatja azt az antik eredetű irodalomkritikai szabályrendszert, amelynek normái a kortárs írókat, olvasókat és teoretikusokat befolyásolták. Bemutatja, hogyan zajlott le az ezekre alapozott, első magyar irodalmi vita, milyen szerepet töltött be a latin nyelv uralma és az ehhez kapcsolódó kultúra a kor ideológiájában, milyen előírásokat követtek a nyelvi purizmus képviselői, hogyan kapcsolódtak a legkiválóbb magyar latinisták az erazmizmus gondolatköréhez. A mű nagy felfedezettje a század legjelesebb teoretikusai közé tartozó magyar író, Zsámboky János (Sambucus), akinek elméleti írásai megvilágítják, hogy megközelítésében mit jelentett az utánzás (imitatio), a versengés (aemulatio), az eredetiség (progrium) stb. fogalma. Téglásy Imre ez irányú vizsgálatának eredménye, hogy a manierista esztétikát - kiegészítve az eddigi kutatásokat - nemcsak a neoplatonikus, hanem az arisztoteliánus irodalomelmélet szemléletéből is levezethetőnek tartja. A sorozat e kötete jól használható segédeszköz lesz mind a kutatók, mind a felsőoktatásban tanítók és tanulók számára."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!