TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Bírálatok, cikkek, tanulmányok

: Bírálatok, cikkek, tanulmányok

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1961

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A Magyar Irodalomtörténetírás Forrásai

Terjedelem:

685 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"E kiadvány célja puszta anyagfeltárás, oly ismeretlen, illetőleg elfeledett dokumentumok közzététele, amelyek nélkülözhetetlenek Gyulai nézeteinek teljes megismeréséhez. A közlés természetesen nem jelent egyetértést. Hiszen tudvalevő, hogy a nagy kritikus egyéniségében számos ellentmondás feszült, s a hét évtizednyi idő alatt, amelynek folyamán az itt közölt írások születtek, ezek mind napvilágra jutottak. Gyulai mint Petőfi és Arany költészetének diadalra juttatója, szinte ellenállhatatlan érvelésű polémiáiban mindenféle hóbort bátor irtója, egy bizonyos határig kétségtelenül a társadalmi és irodalmi haladás harcos képviselője volt. De egy határon túl már a haladás legmakacsabb gátja, politikában és irodalomban egyaránt. Mint politikus szenvedélyesen gyűlöli Kossuthot és síkraszáll Görgey mellett, nem átallja Kemény Zsigmond Forradalom után című ellenforradalmi röpiratát mint a 48-as szabadságharc legtárgyilagosabb megítélését magasztalni, s nem restelli védelmébe venni Petőfi műveinek cenzúrázott kiadását sem. Mint kritikus a Magyar írók Segélyegyletében és a Kisfaludy Társaságban, valamint az Akadémián bírt hatalma által útját igyekszik állni mindazon írók érvényesülésének, akik, mint Vajda János vagy Tolnai Lajos, a feudális csökevények lerombolását követelték, vagy akár csak, mint Reviczky Gyula és Komjáthy Jenő, egy mondanivalóban őszintébb és kifejezési eszközökben újszerűbb Urával jelentkeztek, s élete végén is ellenséges értetlenséget tanúsít Adyval szemben. Mindezen ferde nézetek értékelése azonban nem e könyv feladata, hanem a Gyulaival foglalkozó irodalomtörténeti tanulmányoké. Ezeknek itt nem elébe vágni, hanem csak adalékokkal kívánunk szolgálni."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

4 000 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!