TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Csudatörténetek. Száz példa 17-18. századi katolikus prédikációkból és példagyűjteményekből

Csudatörténetek. Száz példa 17-18. századi katolikus prédikációkból és példagyűjteményekből

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Művelődéstörténet Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

195 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630739364

tartalom:

"Az irodalomtörténetből ismert hat 17-18. századi katolikus szónok, egyházi író egy-egy prédikációs kötetéből vagy példatárából válogatott száz exemplumot tartalmazza ez a kötet. Az exemplumokat vagy példákat az egyházi szerzők a kereszténység első századaitól kezdve szívesen használták teológiai tételeik, vallásos erkölcsi tanításaik magyarázatára, bizonyítására. De sokszor ezekkel az apró, irodalmi értékű elbeszélésekkel csupán beszédeiket kívánták színesebbé, vonzóbbá tenni. A kötet jelentőségét emeli, hogy a benne szereplő példák nemcsak a szerzők korának irodalmából adnak mutatót, hanem eredetüket és forrásaikat tekintve, visszamutatnak a középkor és az antik világ elbeszélés és példa irodalmába. Az evangéliumi történetek, a biblia apokrif írásaiból vett részletek, a vértanúk életének epizódjai, majd a remeték sokszor anekdotákba ágyazott bölcs mondásai mellett merítettek a görög-római antik irodalomból is. Érdekes megfigyelni, hogy ezekből a forrásokból származó hősi példákat, pogány mítoszok alakjainak viselt dolgait miként építették be az egyházi köztudatba. Sok esetben az antik minták alapján írták meg a keresztény szentek történeteit."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!