TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Egy magyar médiavezér: Kozma Miklós. Pokoljárás a médiában és a politikában (1919-1941) I-II. kötet

: Egy magyar médiavezér: Kozma Miklós. Pokoljárás a médiában és a politikában (1919-1941) I-II. kötet

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

PolgArt Lap- és Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar történelem Sajtó Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

843 p., ill.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9789639306011

tartalom:

Kozma Miklós (1884-1941) A Kozma család újszülöttje, Miklós tizenhét évvel a kiegyezés után született. Ekkor már a tábornok apa világosan látta: a kisnemesség fennmaradásának egyetlen útja a tanulás, a tudás birtoklása. A család, a családban látottak a gyermekekkel már korán megtanították a betű tiszteletét. Ez a vonzalom, az írás és az írástudók iránti tisztelet későbbi életútjára is hatással volt. Szintén örökség, családi örökség egyfajta türelem is, hiszen már gyermekként látta, ifjúként megélte, hogy a konzervatív értékek megférnek liberális eszmékkel, az úri Magyarország röghöz rögzítése képes békében élni a tudás megszerzésének vágyával, az értelmiségi lét kiegészülhet a régi eszmékkel, az úri magatartással. Katonai iskolát választ, de titokban, mondhatni "stikában" jár a jogra is. E neveltetés után nem csodálkozhatunk azon, hogy 1919 Szegeden találja az ekkor 35 éves férfit. Esze és rátermettsége alapján észrevéteti magát Horthyval, aki felderítői feladatot ad neki. Innen már egyenes út vezet a Kabinetirodáig. Teleki innen emeli ki 1920-ban, s bízza rá a Magyar Távirati Iroda vezetését. Értelmiségi vonzódásai, a leírt szavakkal szembeni elkötelezettsége mondatja vele ekkoriban: "fölülállni a napi politika mocsarán." E gondolatát, mint az MTI vezérigazgatója, s 1925-től, mint a Magyar Rádió elnöke "programként" meg is valósítja. Kozmában tisztelnünk kell, s tiszteljük is az elkötelezett politikus fölött ezt az előbb idézett gondolatát. A mai olvasó számára, áldatlan viszonyaink közepette sokat mond Kozma életútja. A "napi mocsártól" való távolságtartás vágya, antiszemitizmusával mégis a "mocsárban" taposó ember mutatja a politikus és a szakember kettőségét, hasadt állapotát. Mégis vagy éppen ezért Cs. Szabó László mondta róla: "Ha akkor nem hal meg, valószínűleg úgy végzi, mint Bajcsy-Zsilinszky Endre". Nem volt sok olyan alakja a magyar politikának, tegyük hozzá ma sem látszanak ilyenek, akik képesek nézeteik korrigálására, a nemzet valódi érdekeinek felismerésére és képviseletére. Kozma a radikális szélsőjobbtól indulva képes volt eljutni az új magyar irodalom megértéséhez és Illyés, Németh, Orutay, Szabó Lőrinc, Tamási tevőleges támogatásához.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!