TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Humor és szatíra Mikszáth korában

: Humor és szatíra Mikszáth korában

Kiadás:

Budapest, 1977

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

585 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A tizenkilencedik század hatvanas éveitől a századfordulóig követi Szalay Károly a szatíra és a humor hazai történetét. Alaptétele szerint a szatíra és a humor a valóság értékelésének és megjelenítésének a módszere. Ezért azt vizsgálja, hogy miként és miben változik meg a szatíra és a humor a kiegyezés és a századforduló között. E korban egymással ellentétes törekvések bontakoznak ki. Arany László délibábokat oszlató társadalomszatírája ellentmond Jókai idillikus, romantikus humorának. Tolnai Lajos keserű, nevetéstelen társadalomgyűlölete jól megfér Mikszáth klasszikus értékű, gyakran derűs polgári szatírája mellett. A lapokban együtt virágzanak a joviális humor és a szatirikus publicisztika, a színpadon a habkönnyű szórakoztató szalonvígjátékok és Csiky szatíraigényes komédiái. Papp Dániel, Gozsdu, Petelei és Tömörkény műveiben, a századvégi realista kisprózában tovább él a társadalomkritikus szatíra igénye, de már megjelenik (és egyre jobban előtérbe nyomul) a polgári és nemesi osztálykompromisszumot kiszolgáló Herczeg Ferenc-i humor. A szerzőnek nincsenek műfaji-műformai előítéletei. Egyaránt megbecsüli és értékeli a szatirikus regényt, a komédiát, a humoreszket, a szatirikus karcolatot vagy a karikatúrát, ha az színvonalas, jó minőségű. Az életművekben és az egyes műalkotásokban azt vizsgálja, miként kötődnek azok a társadalmi mozgalmakhoz és a valósághoz, milyen erkölcsi normákat fejeznek ki, s milyen új formákkal, eszközökkel, ötletekkel gazdagították a magyar szatíra és humor történetét."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!