TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Hungáriából Magyarország felé

: Hungáriából Magyarország felé

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar Ritkaságok

Terjedelem:

353 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631526208

tartalom:

Bél Mátyás a XVIII. század első felének legjelentősebb és világhírű magyarországi tudósa. Nyomtatott művei és hátrahagyott kéziratai csak alkalmi kutatások tárgya, életműve, munkásságának történeti értéke napjainkban szinte ismeretlen. Hiszen ismeretlen már az a tudóstípus is, aki négy nyelven - magyarul, szlovákul, németül, latinul - beszélt és írt, prédikált és jelentetett meg műveket. Életműve a magyar és szlovák irodalomtörténet, a magyarországi német kultúrtörténet része. 1684-ben született a Zólyom megyei Ocsován; Losoncon, Besztercebányán, Pozsonyban, majd a kor leghíresebb német egyetemén, Halléban végezte tanulmányait. Tanári pályáját Besztercebányán kezdte, hírneve és munkái eredménye, hogy rövidesen a pozsonyi evangélikus iskola vezetőjeként folytatta munkáját, az ország legkorszerűbb iskolájává fejlesztve a líceumot. Tanárként az oktatás reformját sürgeti, latin és német nyelvkönyvet jelentet meg, tudósként a teológiától az alkímiáig, nyelvtörténettől a néprajzig számos tudományágban tette emlékezetessé a nevét. Legnagyobb vállalkozása a Notitia és az azt kísérő Adparatus volt. Magyarország természeti, földrajzi, történeti és politikai leírását tervezte a több kötetes gyűjteményben. Előkészítő munkák, előzetes tervek megjelentetése után hatalmas vállalkozása a magyarországi megyék leírásával valósult meg. Tudományszervezői, szerkesztői munkája számtalan akadályba ütközött; már megjelent munkák, források és dokumentumok fáradságos gyűjtése is késleltette a Notitia megjelenését. Négy teljes kötet mégis elkészült, gazdag anyagukkal bámulatba ejtik a mai olvasót. A földrajzi leírások mellett a foglalkozások, népszokások megörökítése, a mezőgazdasági, gazdasági eredmények összegezése, a lehetőségek megvalósítására való buzdítás, a több nemzetiségű, több nyelvű környezet fölmérése - mind-mind része Bél Mátyás nagy vállalkozásának. A Bél Mátyás gazdag életművéből kiválogatott szemelvények azt a magyarországi - közép- és kelet-európai - polihisztor tudóst ismertetik meg a mai olvasóval, aki munkáival a XVIII. század feudális Hungáriáját örökítette meg és akinek életművéből már kiolvasható a polgári törekvéseket sürgető, felvilágosodás korszakát előkészítő Magyarország körvonala. Kötetünk Bél Mátyás születésének háromszázadik évfordulójára jelenik meg.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!