TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Igaz Sámuel és a Hébe

: Igaz Sámuel és a Hébe

Kiadás:

Sopron, 1917

Kiadó:

Merkur

Kategóriák:

Irodalomtörténet Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

39 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Igaz Sámuel hirlapíró, gymnasiumi tanulmányait Miskolczon végezte; 1805-ben a debreczeni kollégiumba ment a felsőbb tudományok hallgatására: egy évig köztanítóságot is viselt. Nevelőként Bécsbe utazott. Ottidőzése alatt megismerkedett Máton Józseffel, az ottani egyetemi magyar nyelvtanárral, kinek rábeszélésére Bécsben maradt és a magyar irodalomnak szentelte életét. Több művénél, különösen Lexikonai kidolgozásában segítő társa volt. 1821-ben Pánczél Dániel, a Magyar Kurirnak felszólította Igazt, hogy vállalja el mellette a társszerkesztőséget; azóta a lap kiadásában minden munkát, a szerkesztőtől függetlenül és egyedül végzett. Még nevezetesebb és kiválóbb emléke irodalmi munkásságának a Hebe cz. szépirodalmi zsebkönyv alapítása és szerkesztése; 1823-ban Hebe cz. jelent meg és utána 1826-ig a többi három évfolyam is. Bécsben szellemi s anyagi erejének teljes megfeszítése mellett is újabb és újabb csalódások érték és csak nehezen tarthatta fenn magát, mégis szivósan ragaszkodott a végleg ott maradás eszméjéhez. 1826-ban egy váratlanul támadt orbánczbetegség véget vetett életének. Halála előtt kevéssel Zemplén megye táblabirósággal tisztelte meg. " Forrás: Szinnyei József: Magyar írók élete

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!