TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Jelenlévő múlt. Tanulmányok, esszék, kritikák

: Jelenlévő múlt. Tanulmányok, esszék, kritikák

Kiadás:

Budapest, 1978

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

512 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

963150994x

tartalom:

˝Jelenlévő múlt - ezt a József Attila-idézetet választottam tanulmánykötetem címéül, mert a költő tömörségével jelzi a vizsgált témák és érdeklődésem kettősségét. A költőt - éppen régi magyar irodalomélményét tanúztatva - már előző könyvemben megidéztem, és ezt a tanulmányt azért adom közre most újra, mert József Attila igazát Gaál Gábor, Illyés Gyula, Vas István, Weöres Sándor és Sütő András hagyományfelfogásának hasonló szempontú vizsgálatával erősíthetem meg. De közibük sorolhatom a Tvardovszkij-fordításába Balassi-rímet építő Váci Mihályt vagy a Janus Pannonius sorsán töprengő Simon Istvánt is. Szenvedélyesen érdekel tehát a történeti távlatosság jegyében szemlélt jelenkori magyar irodalom, annál is inkább, mert eddigi életem felét kisebb-nagyobb szerkesztőségek műhelyeiben töltöttem el. Egyfolytában kétfelől égetem a gyertyát: jelen és múlt, illetve különösképpen a jelen történeti beágyazottsága s a múlt jelenérdekűsége foglalkoztat. Számomra valamennyi téma: élmény. A többnyire filológiai esszévé formálódó kimunkálást vagy az előadást személyességgel igyekszem dúsítani, átsugároztatván valamit az olvasóra vagy hallgatóra abból, ami engem is hatalmába kerített kutatás közben.˝

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

800 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!