TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Kemény Zsigmond főbb eszméi 1849 előtt

: Kemény Zsigmond főbb eszméi 1849 előtt

Kiadás:

Budapest, 1970

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Irodalomtörténeti Füzetek

Terjedelem:

171 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

˝Ez a könyv a sokat vitatott Kemény Zsigmond-i életmű első szakaszának gondolatrendszerével, "eszmetömbjeivel", a publicista Keménynek a kortársak között elfoglalt helyével foglalkozik. Kemény Zsigmond egyénisége már 1835-re kialakult; világnézete - melynek elemei a nagyenyedi tanároknak, a hazai és európai irodalom és politika vezéralakjainak eszmevilágában fedezhetők fel - a későbbiek során csak kisebb mértékben módosult. A polgárosodásért küzdők sorában a fiatal Keményt az élvonalba emelte széles horizontú tájékozottsága, realista igényű koncepciója, szenvedélyes merészsége, az egységes, elvi alapon álló politikai párt megteremtésének vágya, lankadatlan buzgalma. De közéleti, publicisztikai és szépírói tevékenységében a korszakra jellemző liberális és visszahúzó nézetek ellentmondásosan halmozódnak föl, és ezek 1845-1846-ban törvényszerűen nagy válságba sodorják. 1848 nyarán és őszén mégis a magyar nép szabadságharcának győzelme érdekében írja cikkeit a Pesti Hírlapban.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!