TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Könyv, sajtó és irodalom a felvilágosodás korában

: Könyv, sajtó és irodalom a felvilágosodás korában

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Könyvészet Művelődéstörténet Sajtó

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

234 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630531844

tartalom:

"E kötet a magyar felvilágosodás korának szellemi életébe nyújt betekintést. Jellemző, hogy a tárgyalt negyedszázad (1780-1805) időrendben első és legkésőbbi művének szerzője egyaránt Bessenyei György, nemzeti művelődésünk újjászületésének vezéralakja volt. Rajta kívül a korszak olyan kiváló íróival és felvilágosult közéleti személyiségeivel találkozunk a kötetben, mint Batsányi János, Kazinczy Ferenc és Hajnóczy József. Az ő - eddig jórészt feltáratlan - irodalomszervező és művelődéspolitikai tevékenységük bemutatása mellett több tanulmány bizonyítja, hogy a felvilágosodás eszméinek terjesztése és az anyanyelvű irodalom kifejlesztésének ügye milyen széles értelmiségi rétegeket foglalkoztatott. Itt feltárt tevékenységük jelentős részben a kor szerveződő irodalmi életének fontos közvetítő eszközeivel: az újságokkal, folyóiratokkal állt szoros kapcsolatban. A teréziánus korszak végén és a jozefinista évtizedben kibontakozó szellemi pezsgés, a nemesi mozgalom ellentmondásos eredményei, majd a magyar jakobinus mozgalom elfojtását követő kísérletek a felvilágosult szellemű nemzeti művelődés értékeinek átmentésére: nagy vonalakban ezek a törekvések tükröződnek az egyes kötet egyes fejezeteiből. A szerző mindezekkel a kérdésekkel irodalomtörténetírásunk eddig meglehetősen elhanyagolt nézőpontjából, az irodalmi élet közvetítőinek eddig kevéssé kutatott szerepét feltárva foglalkozik."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!