TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Korunk. Világnézeti és irodalmi havi szemle 1929-1940

Korunk. Világnézeti és irodalmi havi szemle 1929-1940

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

237 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632703782

tartalom:

"A Korunk című folyóirat szinte egyedülálló jelensége volt a két világháború közötti magyar kulturális életnek. Napjainkban a folyóirat már egyet jelent szerkesztőjének, Gaál Gábornak a nevével, pontosabban: ha emlékeznek rá, akkor elsősorban Gaál Gáborra és csak másodsorban a folyóiratra emlékeznek. A mostani kötetnek kettős célja van: jelenvalóvá, olvasói élménnyé kívánja tenni ismét a Korunk-at. Ezért állított össze a két szerkesztő, Tordai Zádor és Tóth Sándor egy fiktív számot a folyóirat 1929-1940 között megjelent évfolyamaiból, mind tartalmilag, mind pedig formailag ragaszkodván a régi Korunk ún. dupla számainak szerkezetéhez. Másrészt - a fiktív szám s a hozzákapcsolódó anyagok (előszó, interjú, bibliográfia, jegyzetek) - kísérlet arra, hogy pontosabban kijelölhessük a folyóiratnak és Gaál Gábornak a helyét a modern magyar irodalom történetében. Meglepően gazdag és meglepően aktuális kötet: a cikkek többsége ma is íródhatott volna, Sinkó Ervin, Moholy-Nagy László, Szabó Imre, Vas István és a többiek olyan problémákat dolgoznak föl, olyan vitacikkeket, válaszokat, reflexiókat olvashatunk a "közép-európaiságról", a nemzetiségi kérdésről, amelyekből a mai olvasó is profitálhat. Olvasmánynak, "tanulságnak" egyaránt hasznos a jelenlegi kötet; ahogy Tordai Zádor az előszóban írja: "Közvetlenül a fasizmus ellen folyt a harc, de a lap távlata a szocialista kultúra volt és Gaál tudta: ahogyan nincsen politika, amelyet a munkás helyett vinnének, nincsen olyan kultúra sem, amelyet az értelmiség nélkül vagy helyett építhetnének. Ezért és ebben az értelemben volt a lap valóban szocialista és marxista."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!