TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Petőfi a szlovákoknál

: Petőfi a szlovákoknál

Kiadás:

Pozsony, 1979

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

248 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Az előszóból: "Petőfi fogadtatása a magyar - szlovák irodalmi kapcsolatok legizgalmasabb kérdései közé tartozik. Nyomai száz év sajtóanyagán át követhetők, versfordítások, szerkesztői megjegyzések, cikkek, irodalomtrörténeti és politikai tárgyú írások hosszú sora tanúskodik arról, hogy a költő személye és életműve szinte megszakítás nélkül foglalkoztatta a szlovák szellemi élet képviselőit. A rendkívül gazdag és szövevényes problematikát rejtő anyag számos szállal kapcsolja Petőfi művészetét és eszmevilágát a szlovák irodalom fejlődésmenetéhez, kiemelkedő íróegyéniségek, haladó és konzervatív politikusok, különböző rendű és rangú kultúrmunkások tevékenységéhez s rajtuk keresztül a szlovák politikai és kulturális élet változásaihoz. Ez a lankadatlan és éber figyelem - a rokonszenv, a csodálat, a nyers elutasítás, sőt megvetés és a konok elhallgatás váltakozó arányú keveréke - kiapadhatatlan forrásra lelt a költő származásának, a szlováksághoz való viszonyának körülményeiben, amelyeknek különös jelentőséget adott a kiegyezést követő évtizedek magyarosító politikaája. Ebből adódik, hogy a szlovák Petőfi-kép nemcsak a két irodalom kapcsolattörténeti témája, hanem egyben a magyar - szlovák viszony alakulásának a vetülete is az adott történelmi szakaszban. Vizsgálatát tehát nemcsak tudományos, hanem politikai szempontok is indokolják."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!